ORGANIZATIE CULINARA PROFESIONALA INTERNATIONALA
Scopul principal al organizatiei este Apararea Patrimoniului Culinar European: un obiectiv pentru un mod de viata mai sanatos!
Euro-Toques România face parte din Euro-Toques International (Comunitatea Europeana a Bucatarilor)
Euro-Toques este o organizație profesională internațională, ea reprezintă elita Maeștrilor Bucătari din Europa și a proprietarilor de restaurante care respectă regimul de alimentație sănătoasă! În prezent numărul membrilor a trecut de 4.500, aceștia fiind doar profesioniști care activează în domeniul hotelier, restaurante cu tradiție, unități listate în Ghidul Michelin sau în alte societăți de alimentație publică. Toți membri trebuie să respecte Codul de Onoare al Bucătarului, care reprezintă Statutul Organizației emis de către Paul Bocuse în anul 1986!
Euro-Toques este singura organizație profesională internațională care menține și promovează Patrimoniul Culinar European! Sediul central este în orașul Bruselles, iar biroul permanent este în cadrul Parlamentului European şi al Comitetului Regiunilor Europene.
Euro-Toques România este membră în Eeuro-Toques Internațional începând din anul 2009, datorită domnului Dumitru Burtea, Președinte de Onoare, care a militat pentru ca țara noastră să fie cuprinsă în programul internațional propus de către Paul Bocuse și Pierre Romeyer.
Obiectivele organizației
– Politica de sănătate (educaţiea copiilor);
– Redactarea și tipărirea de manuale, publicații și ghiduri de informare corectă asupra sectorului gastro;
– Susţinerea produselor proaspete şi de calitate;
– Biotehnologie (Organisme Modificate Genetic) – promovarea metodelor organice şi tradiţionale de producţie specifice anumitor regiuni ca o formă de procurare a produselor de calitate;
– Informarea consumatorilor: etichetare şi restaurant;
– H.A.C.C.P. (flexibilitate administrativă);
– Promovarea și păstrarea Patrimoniului Culinar European, Regional și Local;
– Educaţia şi formarea tinerelor cadre, în concordanţă cu Codul de Onoare al Bucătarului;
– Organizarea de manifestări și evenimente pentru promovarea sectorului gastro în rândurile comunităților;
– Organizarea de concursuri și expoziții de Artă Culinară;
– Organizarea de schimburi de experienţa pentru tinerii bucatari;
– Mediatizarea competiției “Bocuse d’Or” – eveniment unic realizat de către fondatorul Euro-Toques Interational Paul Bocuse;
– Pregătirea și formarea de echipe pentru “Bocuse d’Or” la nivel local și național;
Istoricul Euro-Toques Internațional
În 1986, Paul Bocuse împreună cu Pierre Romeyer, unul dintre cei mai buni bucătari ai Belgiei, au conştientizat riscurile presupuse de abuzurile alimentare. În scurt timp, ei au invitat alţi bucătari renumiţi, pasionaţi de profesia lor din toate ţările europene: Wegner Vogel din Suedia, Gualtiero Marchesi din Italia, Juan Mari Arzak din Spania, Cas Spijkers din Ţările de Jos, Myrtle Allen din Irlanda, Arne Fusager din Danemarca, Eckart Witzighann din Germania, Michel Da Costa din Portugalia, René Jacquemin din Luxemburg, David Miller din Regatul Unit să se alăture inițiativei înfiinţării Asociaţiei Euro-Toques International.
Preşedintele Comisiei Europene, la acel moment, dl. Jacques Delors, a recunoscut în acelaşi an Asociaţia Euro-Toques International drept organizația eurpeană pentru apărarea Calităţii Alimentaţiei.
În fiecare ţară, au fost înfiinţate birouri naţionale, aceşti bucătari respingând standardizarea în domeniul alimentar,susţinând respectarea diversităţii. Gastronomia Europeană trebuie să rămână un mozaic de gusturi şi culori cu scopul de a menţine pe deplin farmecul său. Această problemă culturală fundamentală se prezintă ca o identitate a noastră. Ne putem mândri ca ţările extra-europene s-au inspirat din gastronomia europeană, fiind apreciată ca un patrimoniu al tuturor ţărilor de pe mapamond. Împreună ei au decis să “acţioneze pentru a nu suferi mai târziu”.
Codul de onoare
În anul 1986, Maestrul Paul Bocuse a redactat Codul de Onoare al Bucătarilor membri în Euro-Toques.
1.”Euro-Toques International este o asociaţie europeană, care reprezintă bucătarii, membri Euro-Toques din toate ţările din Europa.
2. Euro-Toques are ca obiectiv respectarea diversităţii tradiţiilor din ţările şi regiunile unei Europe extinse.
3. Bucătarii Euro-Toques întreţin relaţii bune unii cu alţii şi prezintă consumatorilor o imagine unitară a asociaţiei.
4. Bucătarii Euro-Toques garantează respectarea aceloraşi principii de către toţi membrii în toată Europa.
5. Bucătarii Euro-Toques împărtăşesc bunele practici (experienţa lor) colegilor din cadrul asociaţiei.
6. Euro-Toques susţine o alimentaţie sănătoasă bazată pe utilizarea produselor de calitate.
7. Bucătarii Euro-Toques protejează produsele şi reţetele tradiţionale, astfel menţinându-se diversitatea moştenirii culinare europene şi perenitatea produselor regionale.
8. Produsele utilizate în bucătărie sunt proaspete şi utilizate pe loc.
9. Produsele utilizate sunt sezoniere pentru a respecta ciclurile naturii şi a garanta gustul autentic.
10. Bucătarii Euro-Toques garantează diversitatea gusturilor, varietatea ingredientelor şi prezintă consumatorilor o alimentaţie sănătoasă şi un aport nutritiv echilibrat.
11. Educarea consumatorilor face parte din misiunea Euro-Toques.
12. Pentru a păstra încrederea consumatorilor, meniul trebuie să reflecte preparatele.
13. Bucătarul trebuie să rămână total independent de furnizorii săi.
14. Filiera achiziționării produselor trebuie să rămână transparentă, garantându-se astfel siguranţa produselor şi a originii acestora.
15. Bucatării şi tradiţia se pot adapta modernităţii, oferind un mod de viață sănătos!